Сръбският епископ на Бачка Ириней смята, че Вселенският патриарх Вартоломей няма да предостави автокефалия (самостоятелност) на канонически непризнатите църкви в Македония и Украйна.

Представителят на Сръбската православна църква е коментирал пред сръбския в. "Политика", че срещу такъв ход ще се противопостави целият православен свят.

"Патриархът на Константинопол е пръв сред равни, а не на първо място без равни. Следователно ако, недай си Боже, патриарх Вартоломей има склонност към някакво едностранно решение в случая с разкола на Скопие и Украйна, това би било израз на голямо неразбиране, голяма духовна грешка, а от гледна точка на организацията на православната църква и на каноничното право, напълно недействително", изтъкна епископ Ириней.

Той подчерта, че говори "изключително хипотетично", тъй като "дълбоко вярва, че това няма да се случи". "Ако се случи, под политически или друг натиск и инициатива, това би предизвикало решително несъгласие и противопоставяне, не само в славянския православен свят, но и в целия православен свят", коментира още епископът.

В. "Политика" припомня, че Вселенският патриарх Вартоломей неотдавна призова сестринските църкви да приемат "църквата в Скопие" в православното единство и подчерта, че "апостолското задължение на църквата е да търси начини за спасение на нашите братя в Скопие и Украйна".

Руският протойерей Всеволод Чаплин реагира на това, като посочи, че позволяването на "украинските" и "македонските" църкви да станат автокефални срещу волята на техните църкви майки - т. е. руската и сръбската - църкви, може да доведе до разкол в православния свят.

Епископ Ириней е коментирал пред изданието, че е "трудно да не се съглася" с тази оценка на руския висш църковен служител.