Руската православна църква предупреждава, че ще прекъсне отношенията с Вселенския патриарх Вартоломей, който е глава на световната православна общност, ако предостави автокефалия на Украинската православна църква, съобщава "Асошиейтед прес".

Украинската църква става по-голяма от руската, Москва плаши с разкол

Украинската църква става по-голяма от руската, Москва плаши с разкол

4000 нови храмове...

Предупреждението на православната църква на Русия идва след обещанието на Вселенския патриарх да даде зелена светлина за православната църква в Украйна да бъде автокефална, което означава самостоятелна и независима църква. Руската църква, която е най-голямата православна църква в света, остро се противопоставя на решението на Вселенската патриаршия.

Църквата в Украйна беше свързана с Московската патриаршия в продължение на стотици години, въпреки че много енории се отделиха през последните две десетилетия, за да сформират схизматична църква. Призивите за независимост на украинската църква се засилиха, след като Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г.

Говорителят на Московската патриаршия Владимир Легойда предупреди, че това щяло да "разруши евхарийстийното общение" с Вселенската патриаршия, ако обяви църквата на Украйна за автокефална.

Москва губи битката си срещу украинската автокефалия

Москва губи битката си срещу украинската автокефалия

Московският Кирил се срещна с Вселенския патриарх…