След получаването на автокефалия Украинската православна църква ще бъде най-голяма православна църква и ще остави зад себе си руската, заяви Киевският патриарх Филарет, когото Москва не признава.

"Още по времето на Съветския съюз от Украинската църква идваха 60% от приходите на цялата Руска църква. Фактически украинският екзархат представляваше над половината на целия Московски патриархат." - напомня Филарет, цитиран от Дойче веле.

По данни от 2011 г. в Русия има около 12 хиляди енории, в Украйна те са 15 хиляди. В Русия епархиите са 67, в Украйна - 85.

Освен това, при отделянето на украинската църква, руската вече няма да може да претендира да бъде наследничка на духовните традиции на Киев и ще загуби апостолския си произход - апостол Андрей Първозвани изконно се смята за патрон на украинското православие.

"Московският патриархат вече няма да е най-големият в света. Тоест вече няма да има такова влияние. И в световното православие ще настъпи мир." - обобщава Филарет.

По думите му, след като Украйна става независима държава, на нейна територия са построени близо 4000 нови храмове.

Припомняме, Москва оказа остра съпротива срещу даването на независимост на УПЦ с аргумента, че това ще наруши единството на православието. Според руската църква въпросът за автокефалията трябва да се реши със съгласието на всички православни църкви. Вселенската патриаршия от своя страна заяви, че Москва няма правомощия да спре даването на автокефалия, а в отговор руският синод реши да прекрати участието си в структурите, председателствани от Константинополския патриархат.

Освен това РПЦ заплаши, че изцяло ще прекрати общуването си с Вселенската патриаршия, ако тя издаде томос на Киев.

"Втората стъпка е много по-сериозна от първата. Тя означава, че РПЦ вече няма да признава легитимността на най-древния православен патриархат." - коментира руският журналист Константин Егерт, като прогнозира, че това ще стане скоро.

Москва губи битката си срещу украинската автокефалия

Москва губи битката си срещу украинската автокефалия

Московският Кирил се срещна с Вселенския патриарх…

По думите му, поражението на Москва в битката срещу Вартоломей за украинската църква означава край на "руския свят" - идеята, че православните християни трябва да бъдат подопечни на Русия.

Според него, повечето поместни църкви няма да се противопоставят на Вселенската патриаршия и руската църква ще се окаже в изолация. Или полуизолация, ако някои от предишните й съюзници - грузинската, сръбската и българската църква, решат да я подкрепят, както е ставало по-рано.

Москва вече не може да спъне църковната независимост на Украйна и Македония

Москва вече не може да спъне църковната независимост на Украйна и Македония

Архиерейският събор реши…