От Светия синод на Руската православна църква (РПЦ) призоваха предстоятелите на другите поместни църкви да инициират всепровославно обсъждане на църковната ситуация на Украйна, се казва в съобщение на Светия синод на РПЦ, цитирано от РИА Новости.

В света има 15 православни църкви, Руската е най-голямата, се казва в текста.

МВР охранява в социалните мрежи руския патриарх
Обновена

МВР охранява в социалните мрежи руския патриарх

Предупредени са за постове

"Съзнавайки, че случилото се представлява опасност за цялото световно православие се обръщаме в този труден час за поддръжка към поместните автокефални църкви, призовавайки предстоятелите на църквата да разберат нашата обща отговорност за съдбата на световното православие и да инициират братско всеправославно обсъждане на църковната ситуация на Украйна", се казва в изявлението.

Според шефа на отдела за междуцърковни връзки на Московската патриаршия митрополит Волоколамският Иларион приетото от Синода на Руската православна църква решение на Константинопол може да се сравни с разрез с дипломатическите отношения.

В петък, 7 септември, Константинополският патриарх (Вселенският патриарх Вартоломей - б.р.) съобщи, че "в рамките на подготовката за предоставяне на автокефалия на православната църква на Украйна" е назначил своите екзарси в Киев. Това са архиепископ Памфилийски Даниил от САЩ и епископ Едмонтанския Иларион от Канада.

С решение на Светия Синод патриарх Кирил спира поменаването на Вселенския патриарх Вартоломей, но евхаристийното общение между двете църкви не се прекратява.

Руският патриарх поиска да редактира историята ни

Руският патриарх поиска да редактира историята ни

Кирил недоволства, че почитаме жертвите от всички народи в Руско-турската война...

Припомняме, на 30 ноември 2017 г. Руската православна църква за пръв път официално призна независимостта на Украинската православна църква. На специален Събор бе единодушно подкрепена молбата на митрополита на Киев и на цяла Украйна Онуфрий да отдели за Украинската православна църква отделна глава в устава на Московския патриарх".

С настоящия Устав на Московския патриарх е записано, че центърът на управление на Украинската православна църква се намира в Киев. Общоцърковният съд ще обхваща цялата територия на Московския патриарх с изключение на Украйна.

На 19 април 2018 г. след президентска инициатива, одобрена от украинските депутати, се заговори, че Православната църква на Украйна може да стане независима от Москва.

Малко по-късно - на 20 юни 2018 г. Сръбският епископ на Бачка Ириней бе категоричен, че Вселенският патриарх Вартоломей няма да предостави автокефалия (самостоятелност) на канонически непризнатите църкви в Македония и Украйна.

Представителят на Сръбската православна църква е коментирал пред сръбския в. "Политика", че срещу такъв ход ще се противопостави целият православен свят.

На 3 септември 2018 г. в Истанбул бе проведен Синаксис (Архиерейски събор) под председателството на вселенския патриарх Вартоломей. Една от главните теми на високото събрание бяха "въпроси, представляващи междуправославен интерес", в частност ситуацията на Украйна.
Киевските власти се обърнаха през април към патриарха с молба да дари томос (автокефалия) и да разреши установяването на "единна поместна църква".

Срещу това решение категорично се изправи Московската патриаршия, изтъквайки каноничната необоснованост на вмешателството на Константинопол в църковните дела на Украйна.