Служители на украинската служба за сигурност нахлуха в православна християнска катедрала в северозападния град Коростен по-рано този месец, изтъквайки, че е заподозряла нейните подкрепящи Русия духовници в разпространяването на религиозна омраза. Това припомня агенция "Ройтерс" в свой материал по темата за предстоящото отделяне на украинската църква от Русия. 

Ала архиерей Анатолий, който е старши свещеник в катедралата "Рождество Христово", е видял нахлуването като враждебен акт в теологичната битка между двете основни православни фракции на Украйна, която е част от по-широкия политически конфликт между Украйна и Русия.

 Москва с пореден опит да осуети украинската автокефалия

Москва с пореден опит да осуети украинската автокефалия

Клирът, подчинен на Москва, отказва участие в Обединителния събор…

Катедралата е на страната на Руската православна църква и част от църква, която в Украйна масово се нарича Московска патриаршия, която е противник на Киевската патриаршия.

"Казах им: имате свои собствени методи, имате своя собствена сила, а ние имаме наша собствена сила. Вие служите на дявола, а аз служа на Господ", изтъква отец Анатолий по повод нахлуването в катедралата в Коростен, който се намира на 145 км северозападно от Киев.

"Това са техните обичайни методи, сплашване, терор", подчерта той, отхвърляйки обвиненията на Службата за сигурност на Украйна.

Путин плаши със сериозни последствия заради автокефалията на църквата на Украйна

Путин плаши със сериозни последствия заради автокефалията на църквата на Украйна

Особени за онези, които са я предоставили

Нахлуването в катедралата беше едно от няколкото срещу църкви с връзки с Москва в навечерието на събор в Киев в събота, на който украинските свещеници ще създадат нова национална църква, прекъсвайки стотици години отношения с руското духовенство.

Решението следва синод през октомври, председателстван от Вселенския патриарх в Истанбул, който подкрепи искането на Украйна за автокефална (независима) църква.

Вартоломей: Русия ще трябва да приеме решението за украинската автокефалия

Вартоломей: Русия ще трябва да приеме решението за украинската автокефалия

Той заяви, че знае за платените от Москва статии...

Прозападните лидери на Украйна твърдят, че този ход е от съществено значение за запазването на сигурността на Украйна от руската намеса и неоколониалните амбиции на Москва. Украинският президент Петро Порошенко го сравни с чадъра от сигурност, който ще бъде предложен от членството на страната в НАТО.

Ала Руската православна църква го обрисува като най-големия разкол в християнството от 1000 години насам, а съборът в събота се провежда във време на засилено напрежение между Киев и Москва.

Съветът за сигурност на Украйна се притеснява, че Русия използва Украинската православна църква (Московската патриаршия), за да разпалва напрежение като прикритие за нахлуване.

Порошенко: Вселенската патриаршия вече даде автокефалия на църквата на Украйна

Порошенко: Вселенската патриаршия вече даде автокефалия на църквата на Украйна

Вселенската патриаршия напредва с автокефалията на Украинската православна църква