Президентът на Русия Владимир Путин предупреди за "най-сериозни последствия" във връзка с разцепленията в православната църква, след като на Украйна ѝ беше гарантирано правото да създаде независима църква (автокефалия), вбесявайки Русия, съобщава "Франс прес".

Путин коментира за първи път безпрецедентната религиозна вражда, в която Руската православна църква прекъсна отношенията си с Вселенската патриаршия в Истанбул.

"Искам да подчертая едно нещо: политизирането на такава чувствителна област винаги води най-сериозните последици, особено за онези, които го правят", подчерта Путин по време на форум в Москва, събрал представители на руската диаспора.

Вартоломей: Русия ще трябва да приеме решението за украинската автокефалия

Вартоломей: Русия ще трябва да приеме решението за украинската автокефалия

Той заяви, че знае за платените от Москва статии...

Путин, при управлението на който Руската православна църква увеличи авторитета си в Русия и който има близки отношения с руския патриарх Кирил, изтъкнал, че имало "опити за прекъсване на връзките" между руската църква и вярващите в чужбина.

"Нашият общ дълг, над всичко за хората, е да запазим духовното и историческо единство", добавил той.

Вселенската патриаршия в Истанбул по-рано този месец гарантира правото на автономия на Украинската православна църква, която повече от 300 години е под контрола на Москва.

Порошенко: Вселенската патриаршия вече даде автокефалия на църквата на Украйна

Порошенко: Вселенската патриаршия вече даде автокефалия на църквата на Украйна

Вселенската патриаршия напредва с автокефалията на Украинската православна църква

Патриарх Кирил отказа да признае решението, остро критикувайки Вселенската патриаршия като "схизматична" и обвинявайки я в "нарушаване на всички правила".

Този ход вероятно ще ограничи руското влияние в Украйна, където Москва подкрепи сепаратистите в източната част на страната и анексира Крим през 2014 г.

Повечето от православните енории в Украйна исторически са били под шапката на Московската патриаршия, като много от тях могат в крайна сметка да преминат към новата независима Украинска православна църква, въпреки предупрежденията на Москва.