Вселенската патриаршия, чието седалище се намира в Истанбул, обяви, че ще прокара решението си да предостави на украинската църква независимост (автокефалия) от Руската православна църква, съобщава "Асошиейтед прес".

Решението беше обявено днес след редовно заседание на Светия синод на Вселенската патриаршия.

Москва губи битката си срещу украинската автокефалия

Москва губи битката си срещу украинската автокефалия

Московският Кирил се срещна с Вселенския патриарх…

Украйна поиска от Вселенския патриарх Вартоломей I, смятан от мнозина за пръв сред равни сред лидерите на източноправославното вероизповедание, да превърне украинската църква в автокефална.

Украинската православна църква е свързана с Московската патриаршия в продължение на стотици години, въпреки че много енории се отделиха през последните две десетилетия, за да сформират схизматична църква. Призивите за независимост се увеличиха след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Руската православна църква предупреди, че ще скъса отношенията с Вартоломей, ако предостави автономия на Украинската православна църква.

БПЦ отхвърли предложението за свикване на събор за украинската църква

БПЦ отхвърли предложението за свикване на събор за украинската църква

Атинският архиепископ Йероним изненадващо отменил среща с Вартоломей

Междувременно президентът на Украйна Петро Порошенко обяви, че Вселенският патриарх вече е взел решение да предостави автокефалия на украинската църква.

"Решението за предоставяне на автокефалия вече е взето", подчерта украинският държавен глава пред журналисти в Киев, коментирайки резултатите от тридневното заседание на Светия синод на Вселенската патриаршия.

"Това е въпрос на нашата сигурност, държавност и на цялата световна геополитика, това е падането на Третия Рим като най-древната концептуална заявка на Москва за световно господство", допълни Порошенко.

Православната църква на Русия се озъби на Вселенския патриарх

Православната църква на Русия се озъби на Вселенския патриарх

Щяла да прекъсне отношенията с него, ако даде автокефалия на украинската църква