Главата на Руската православна църква патриарх Кирил призова папата, ООН и други важни особи на Запад да защитят свързаната с Москва църква в Украйна от "преследване", съобщава "Франс прес".

Дипломатическата офанзива идва, след като Украйна се готви за църковен събор през уикенда, стремейки се да създаде единна национална църква, независима от Москва.

Духовният водач на Русия е писал до папа Франциск и архиепископа на Кентърбъри (главата на английската църква), както и на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, уточниха от руската църква.

В писмата си патриарх Кирил изтъква, че украинските власти и службите за сигурност на страната преследвали верни на Москва духовници.

Църквата на Украйна се готви да скъса с Русия - виждат "работа на дявола"

Църквата на Украйна се готви да скъса с Русия - виждат "работа на дявола"

"Вие служите на дявола, а аз служа на Господ"

Украинската полиция нахлу този месец в няколко православни църкви, които са на страната на Русия, докато политическото и религиозното напрежение между двете страни нараства.

"Вмешателството на светската украинска държава в църковните дела се превърна в груб натиск върху духовниците на Украинската православна църква", изтъква Патриарх Кирил. Украинската православна църква е по-известна като Московска патриаршия, тъй като е лоялна на Русия.

"Това дава възможност да се говори за началото на пълномащабно преследване", добави руският патриарх.

 Москва с пореден опит да осуети украинската автокефалия

Москва с пореден опит да осуети украинската автокефалия

Клирът, подчинен на Москва, отказва участие в Обединителния събор…

Той обвини украинските власти в "използването на църквата за постигане на политически цели в предизборна кампания".

Украинският президент Петро Порошенко направи обявяването на независима църква предизборно обещание преди президентските избори в страната, насрочени за края на март догодина.

Путин плаши със сериозни последствия заради автокефалията на църквата на Украйна

Путин плаши със сериозни последствия заради автокефалията на църквата на Украйна

Особени за онези, които са я предоставили