Официални източници в американския тихоокеански остров Гуам са заявили, че територията на САЩ, в това число и на Гуам, е в безопасност спрямо заплахите на Пхенян, съобщава АП.

Припомняме, вчера, 8 август, Доналд Тръмп отправи ултиматум към Северна Корея, предупреждавайки Ким Чен-ун да не отправя повече заплахи срещу САЩ. В противен случаи Пхенян щели да слъскат с "огън и ярост, които светът никога не е виждал".

Тръмп заплаши Пхенян с "огън и ярост"

Тръмп заплаши Пхенян с "огън и ярост"

КНДР да не отравя повече заплахи, отсече Тръмп

Малко след това обаче от Пхенян обявиха, че "внимателно се проучва" план за нанасяне на ядрен удар по американския тихоокеански остров Гуам, където се намира голяма база на ВВС на САЩ.

Северна Корея заплаши Гуам с ядрена атака

Северна Корея заплаши Гуам с ядрена атака

КНДР е готова във всеки момент

Губернаторът на Гуам Еди Калво заяви, че няма заплаха за Гуам и Марианските острови. Губернаторът обаче посочи, че Гуам ще остане в готовност и "подготвена за всякакъв вид заплахи". Калво поддържал диалог с командващият силите на САЩ в региона контраадмирал Шошана Чатфийлд, за да се гарантира сигурността на островите.

От своя страна Чатфийлд също увери, че заплаха от КНДР към този момент няма, информира АФП.

Конгресменът от Гуам Мадлин Бордало също коментира ситуацията. Според нея Пентагонът е уверил, че територията на САЩ е защитена и не трябва да има повод за притеснения.

КНДР: Ядрените ни ракети са насочени само към САЩ

КНДР: Ядрените ни ракети са насочени само към САЩ

КНДР се нуждае от ядрени оръжия само за да предотврати инвазия

Бордало отправи и критики към изказванията на президента Тръмп по адрес на КНДР. Конгресменът призова Тръмп и да работи съвестно с международните общности, за да може напрежението да спадне възможно най-скоро.

Припомняме, сенаторът Джон Маккейн също разкритикува думите на Тръмп. Според него заплахите на президента имат само демонстративен характер.

Тръмп да се въздържа от празни заплахи към КНДР, съветва Маккейн

Тръмп да се въздържа от празни заплахи към КНДР, съветва Маккейн

Заплахите му били с демонстративен характер