Председателят на венецуелския парламент и самопровъзгласил се за временен президент на страната Хуан Гуайдо отправи нови обвинения срещу венецуелското правителство, предаде АФП.

Силите за сигурност не позволиха на опозиционните депутати да влязат в Народното събрание във вторник, две седмици след неуспешния бунт на лидера на опозицията срещу президента Николас Мадуро.

Решението беше прието, след като "Амнести интернешънъл" заяви, че венецуелските власти са извършили престъпления срещу човечеството в репресиите си срещу антиправителствените протести и призова Международния наказателен съд да разследва.

Гуайдо обяви преди дни, че е инструктирал своя политически пратеник във Вашингтон незабавно да завърже връзки с американските военни, в опит да наложи по-голям натиск върху президента Николас Мадуро да подаде оставка.

Венецуела задържа зам.-председателя на парламента

Венецуела задържа зам.-председателя на парламента

След като сне имунитета на 7 депутати

Гуайдо каза, че Конгресът е подложен на военна окупация, която незаконно блокира законодателната власт.

Венецуелската полиция задържа миналата седмица зам.-председателя на Народното събрание Едгар Самбрано при операция в източната част на столицата Каракас.

Самбрано е един от десетте опозиционни политици, обвинени в предателство, заговор и бунт от Върховния съд на Мадуро във връзка с бунта от 30 април.