Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви в четвъртък, че човечеството е било неподготвено за COVID-19 и не е показало достатъчно смирение, единство и солидарност пед общата заплаха.

В ООН: Кризата COVID-19 подчертава спешната необходимост от трансформация на световната икономика

В ООН: Кризата COVID-19 подчертава спешната необходимост от трансформация на световната икономика

"Политически избор, който не изключва, не дискриминира и не маргинализира хората"

Гутериш събра 31 директори на институции на виртуална среща, където даде преглед на състоянието на света, както и за рисковете, породени от настоящата криза.

"Това, което днес е ясно, е крехкостта на човечеството и планетата. С целия научен напредък все още не знаем как да се справим с вируса, толкова сме неподготвени. Ясно е, че няма достатъчно смирение, единство и солидарност в света ", каза той.

Членовете на борда Дейвид Малпас, президент на групата на Световната банка, и Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, предупредиха за отрицателни глобални икономически последствия на COVID-19, сред които висок риск от увеличаване на бедността и неравенството.

Той повтори призива за мораториум на дълга за развиващите се страни и подчерта значението на човешкия фокус по време на възстановяването. "Трябва да отворим икономиката по начин, по който хората да се издигнат отвъд бедността.", поиска Малпас.

Георгиева отрази и някои възможности като дигиталния свят след кризата и фокусиране върху климатичната устойчивост с ниски въглеродни емисии.

Шефът на ООН: Covid-19 продължава да отприщва цунами от омраза и ксенофобия

Шефът на ООН: Covid-19 продължава да отприщва цунами от омраза и ксенофобия

Гутериш обаче не посочи конкретни страни

Участниците се присъединиха към призива на генералния секретар на ООН за смели действия в областта на климата, които да бъдат включени във всички аспекти на икономическото възстановяване, като пакетите за възстановяване предоставят "зелени" работни места и стимулират устойчив растеж.

Освен това, директорите одобриха и пътната карта за иновация на данните и статистиката на ООН.