Пандемията на коронавирус изисква безпрецедентен глобален отговор и намаляването на финансирането на Световната здравна организация, е ненавременно, заявява в интервю генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде "Спутник".

"След като най-накрая обърнем страницата на COVID-19, ще дойде време да погледнем назад и да разберем как се появи такава болест и така бързо разнесе опустошението си по целия свят и как всички участници реагираха на кризата. Уроците наученото ще бъде от съществено значение за ефективно справяне с подобни предизвикателства, тъй като те могат да възникнат в бъдеще. Но сега не е точното време да се намалят ресурсите за дейността на Световната здравна организация или на която и да е друга хуманитарна организация в борбата срещу вируса ", подчертава Гутериш.

Той определи пандемията на коронавирус като "безпрецедентна в живота ни" и затова изисква "безпрецедентен отговор".

"Световната здравна организация ръководи нашия отговор на пандемията, като подкрепя държавите да се подготвят и да се обърнат към вируса, като се обърне специално внимание на най-уязвимите страни", заяви шефът на ООН.

Гутериш повтори призива си за глобално прекратяване на огъня на фона на пандемията, като заяви, че Организацията на обединените нации работи с повече от 100 правителства и въоръжени групи, които обещаха ангажимент за хуманитарно примирие, за да превърнат своите одобрения в действие.

През април президентът на САЩ Доналд Тръмп разпореди финансирането на неговата страна да бъде спряно за СЗО поради небрежност, като заяви, че здравната агенция на ООН е възпрепятствала глобалната реакция на пандемията и я е разпространила, като е покрила истинския мащаб на първоначалния COVID-19 огнище Китай.