Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди в четвъртък, че пандемията COVID-19 навсякъде увеличава рисковете за мира, предаде "Синхуа".

"Това представлява огромна заплаха за хората в конфликт, поради което отправям незабавен призив за глобално прекратяване на огъня", каза шефът на ООН на церемонията по повод 39-годишнината от Международния ден на мира, който се отбелязва по света всяка година на 21 септември.

"Ще повторя призива по време на общата дебат през следващата седмица. Трябва да заглушим оръжията и да се съсредоточим върху общия ни враг: вируса", каза генералният секретар.

Шефът на ООН зове за световно примирие

Шефът на ООН зове за световно примирие

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е единственият лидер, който обмисля да изнесе реч

Годишната среща на световните лидери в ООН става виртуална тази година за първи път в нейната 75-годишна история заради пандемията COVID-19. Първият ден от общата дебат е на 22 септември.

Отбелязвайки, че мирът никога не е даден, шефът на ООН каза, че "това е стремеж, който е толкова силен, колкото нашето убеждение и толкова траен, колкото и нашата надежда".

"Изграждането на мирни, стабилни общества може да отнеме десетилетия, дори векове. Но мирът може да бъде пропилян за миг чрез безразсъдни, разделящи политики", отбеляза шефът на ООН. Отвъд военните зони пандемията подчертава и експлоатира неравенствата от всякакъв вид, настройвайки общностите и държавите една срещу друга", каза Гутериш.

Той призова за усилия за "прокарване на мир навсякъде, където бушува конфликт и навсякъде, където има дипломатически възможности за заглушаване на оръжията".