Генералният секретар на ООН Антонио Гутерес призовава правителствата по целия свят да включат защитата на жените в отговора си срещу смъртоносната нова пандемия на коронавирус, предаде АФП.

"Насилието не се ограничава само до бойното поле", казва Гутериш във видеоизявление, публикувано на няколко езика, напомнящо призива му за прекратяване на огъня в конфликти по целия свят, за да се изправи срещу пандемията COVID-19.

"За много жени и момичета заплахата е най-голяма там, където трябва да е най-безопасно. В собствените си домове", каза Гутериш.

ООН: Преодоляването на Covid-19 трябва да доведе до по-добър свят

ООН: Преодоляването на Covid-19 трябва да доведе до по-добър свят

Според Гутериш само обединен светът може да се изправи с пандемията от Covid-19

"През последните седмици, когато икономическият и социален натиск и страхът нарастваха, видяхме ужасяващ глобален скок в домашното насилие. Настоятелно призовавам всички правителства да направят превенцията и възстановяването от насилието над жените ключова част от техните национални планове за реагиране на COVID-19", каза той.

Той вече определи пандемията като най-голямото изпитание след Втората световна война.

Възстановяването от кризата с коронавируса трябва да доведе до по-добър свят. Това призова генсекът в статия за "Гардиън", публикувана по-рано този месец.

ООН: Коронавирусът е най-голямото изпитание за света след ВСВ

ООН: Коронавирусът е най-голямото изпитание за света след ВСВ

Според Гутериш пандемията няма аналог в близкото минало

Гутериш отбеляза, че първоначално вирусът е засегнал 100 000 души за 67 дни, а скоро 100 000 или повече ще се разболяват ежедневно. Според него без радикални действия новите случаи ще се увеличат до милиони, а здравните системи и икономиките ще бъдат засегнати сериозно.

Според последните данни, починалите са вече 70 000, случаите 1 274 923, а излекуваните - 260 484 души.