Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш се обърна към нациите по света, че периодът след Студената война е приключил и светът се движи към нова многополюсна ера, която вече е белязана от най-високото ниво на геополитическо напрежение и голяма конкуренция за власт от десетилетия, пише АП.

Той предупреди, че тези разделения подкопават крайъгълния камък на ООН - всички държави да работят заедно за решаване на глобалните предизвикателства.

Шефът на ООН отбеляза множество предизвикателства - по-сложни и смъртоносни конфликти, отново възникващи опасения за възможна ядрена война, нарастващи неравенства в и между страните, широко разпространен тероризъм, извънредна ситуация с климата, нарастващо недоверие в обществените институции и човешките права подложени на глобални атаки "включително пагубен отпор срещу правата на жените".

Генералният секретар каза, че нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г. е направило още по-трудно справянето с тези предизвикателства. И без да назовава Русия, той ясно я критикува, като каза, че ако всяка страна изпълни задълженията си съгласно Хартата на ООН - които включват зачитане на суверенитета и териториалната цялост на всички нации - "правото на мир ще бъде гарантирано".

Гутериш представи своя мрачен поглед за света в политически документ, очертаващ "Нова програма за мир" пред дипломати от 193-те държави-членки на ООН. Това е опитът на ООН да се справи с новите заплахи, каза той.

Ръководителят на ООН подчерта критичната важност на запазването на мултилатерализма, като каза: "В нашия разпокъсан, проблемен свят е задължение на държавите да запазят нашата универсална институция, в която имат дял."

"Времето за действие не е когато разделенията и разломите са ни погълнали", каза той. "Времето за действие е сега."

ООН осъди руските удари по украински пристанища

ООН осъди руските удари по украински пристанища

Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък за зърнената сделка

Оригиналната програма за мир беше представена от тогавашния генерален секретар на ООН Бутрос Бутрос-Гали през 1992 г. след разпадането на Съветския съюз и края на Студената война със Съединените щати. Той приветства края на "враждебността и недоверието" между суперсилите и очертава как ООН може да засили работата си по превантивна дипломация, поддържане на мира и изграждане на мира.

Ричард Гоуън, директор на ООН за Международната кризисна група, каза, че тази визия "на активист, интервенционист на ООН" е основната му политика през последните три десетилетия. Но той каза, че "Новият дневен ред за мир" на Гутериш подчертава, че "движещата сила за нов мултилатерализъм трябва да бъде дипломацията".

В анализ на новия дневен ред Гоуън каза, че той се фокусира върху това какво трябва да направят страните членки и върху многостранното сътрудничество в един все по-разпокъсан и неравен свят, "в който Гутериш вярва, че ООН трябва да се адаптира към улесняване на международното сътрудничество, а не да се стреми да го води".

Една от ключовите области, в които този предложен нов подход е очевиден, е във възгледите на генералния секретар относно широкообхватните мироопазващи операции на ООН, особено след гласуването на Съвета за сигурност на 30 юни за незабавно прекратяване на мисията на над 15 000 души в Мали, както се изисква от военната хунта на страната, която привлече наемници от руската група Вагнер.

Гутериш каза на дипломати, че докато мироопазващите сили са спасили милиони животи, "дългогодишните неразрешени конфликти, водени от сложни вътрешни, геополитически и транснационални фактори, и постоянно несъответствие между мандати и ресурси, разкриха ограниченията им". Казано направо, каза той, "мироопазващите операции не могат да успеят, когато няма мир за поддържане".

Предложеният от него мирен дневен ред призовава нациите да преминат към "пъргави, адаптивни" мироопазващи модели със стратегии за изход и да подкрепят "действия за налагане на мира от регионални и подрегионални организации", упълномощени от Съвета за сигурност, платени от държавите-членки на ООН и подкрепени от политически усилия за насърчаване на мира.

"Няма континент, който да се нуждае повече от това ново поколение мисии за налагане на мира, отколкото Африка", каза Гутериш.

"Новият дневен ред за мир" е един от няколкото политически документа, които генералният секретар призовава всички страни да разгледат преди Срещата на върха на бъдещето, която той свика през септември 2024 г., където ООН се надява, че ще бъде приета нова визия за следващите години, отразяваща днешния свят, който запазва мултилатерализма.

След представянето на Гутериш много страни изразиха първоначални реакции към предложения дневен ред като цяло със силна подкрепа от Европейския съюз и други. Но Египет каза, че някои предложения са твърде амбициозни, а Русия предупреди за намеса във вътрешните работи и възрази срещу акцента в дневния ред върху човешките права и нарече подхода към климата противоречив.

Медведев пак заплашва с Трета световна война

Медведев пак заплашва с Трета световна война

След първия ден на срещата на НАТО във Вилнюс