Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш остро осъди в четвъртък руските атаки срещу черноморските пристанища на Украйна.  Той предупреди, че "унищожаването на гражданска инфраструктура може да представлява нарушение на международното хуманитарно право", съобщава "Ройтерс".

"Тези атаки оказват влияние и извън Украйна, предупреди говорителят на ООН Стефан Дюжарик. Вече виждаме отрицателния ефект върху световните цени на пшеницата и царевицата, което вреди на всички, но особено на уязвимите хора в глобалния юг."

Припомняме, че Русия нанесе за трета поредна нощ въздушни удари по украински пристанища и отправи заплахи към корабите, пътуващи към Украйна.

Киев отговори, като обяви подобни мерки срещу кораби, пътуващи за Русия или окупираната от Русия украинска територия.

Москва определи атаките в пристанището като отмъщение за украински удар по руския мост към Крим в понеделник.

Ходовете идват само няколко дни след като Русия се оттегли от сделка - с посредничеството на ООН и Турция - която позволи безопасен черноморски износ на украинско зърно за последната година.

Трета поредна нощ Русия удря Одеса

Трета поредна нощ Русия удря Одеса

Ударен е и другият пристанищен град Николаев

Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък за "хуманитарните последици" от оттеглянето на Русия от споразумението за Черно море, съобщи мисията на Великобритания в ООН в четвъртък.

Оттеглянето на Русия в понеделник също ефективно сложи край на пакт между ООН и Москва, в който служители на ООН се съгласиха да помогнат на руския износ на храни и торове да достигне световните пазари.

Съгласно това споразумение ООН заяви, че Москва вече не изпълнява обещанието си да "улеснява безпрепятствения износ на храни, слънчогледово масло и торове" от украинските черноморски пристанища.

ООН заяви в четвъртък, че атаките на Русия срещу украински пристанища също противоречат на този ангажимент.

"Генералният секретар няма да отстъпи в усилията си да гарантира, че украинските и руските храни и торове са достъпни на международните пазари като част от продължаващите му усилия за борба с глобалния глад и осигуряване на стабилни цени на храните за потребителите навсякъде", декларира Дюжарик.

Руски удари по пристанищата Николаев и Одеса
Обновена

Руски удари по пристанищата Николаев и Одеса

Ударен е и Харков