Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви, че турската офанзива и прекратяването на боевете в североизточна Сирия показват, че е време сериозно да се обсъди краят на осемгодишната война в Сирия, предаде АП.

Шефът на САЩ каза пред репортери в петък, че политическият процес е "по-важен от всякога".

Гутериш заяви, че пълният ангажимент на ООН сега е да се увери, че комитетът за изготвяне на нова конституция за Сирия, която се предвижда да се срещне за първи път през следващата седмица в Женева, ще започне своята работа.

САЩ ще имат военен контингент в Сирия

САЩ ще имат военен контингент в Сирия

500 военни и танкове ще изпрати Пентагонът

Това е първа стъпка на политическото решение за конфликта.

Надяваме се, че това ще доведе до края на тази трагична глава от живота на сирийския народ, каза още той.

Турция започна операцията "Извор на мира" в Северна Сирия на 9 октомври. Тя беше насочена срещу Отрядите за народна защита на сирийските кюрди, които Анкара счита за терористична групировка.

На 17 октомври съгласно споразумение, сключено с американският вицепрезидент Майк Пенс, Турция прие да прекрати офанзивата за 5 дни - срок, който изтече снощи.

Споразумението предвижда да се установи "зона на сигурност" с ширина 32 км на сирийска територия.

Турция прекратява операцията си в Сирия

Турция прекратява операцията си в Сирия

Изтеглянето на кюрдските отряди е приключило

След изтичането на срока от 120 часа САЩ съобщиха, че изтеглянето на Отрядите за народна защита от района е приключило, съобщават от турското ведомство.

По-рано стана ясно, че американските власти обмислят възможността да поддържат в североизточната част на Сирия военен контингент от 500 души, както и да изпратят там няколко десетки танкове и друго оборудване за защита на военните.