Трибунала на ООН в Хага за военните престъпления в бивша Югославия потвърди вината на хърватските власти за етнически чистки срещу местното мюсюлманско население, предаде ТАСС, като цитира решението, прочетено от съда. Това е последното му решение, преди да бъде разпуснат в края на годината. 

Присъда получиха ръководителят на хърватското държавно образувание Херцег-Босна (прекратило съществуването си след края на войната в Босна през 1995 година, когато е подписан Дейтънският мирен договор) Ядранко Пърлич и още петима, които бяха съдени по същото дело. 

По думите на председателя Кармел Агиус, целта е била създаването на хърватско териториално-държавно образувание и заради нея са били предприети подобни гонения срещу мюсюлманите. 

Отговорни за тях са не само генерали и бивши министри, но и самият президент Франьо Туджман. 

Почина босненският хърватин, погълнал отрова на процеса в Хага

Почина босненският хърватин, погълнал отрова на процеса в Хага

Слободан Праляк беше осъден на 20 г. затвор през 2013 г.

Припомняме, че генерал Слободан Праляк почина, след като погълна отрова по време на заседанието. 

Той е един от шестимата бивши политически и военни лидери на босненските хървати, изправени пред съда.

Той беше осъден на 20 години затвор през 2013 г. за престъпления в източната част на град Мостар по време на войната в Босна и Херцеговина в периода между 1992 и 1995 г.

Шестимата се явиха в съда за последното решение, което ще бъде постановено от Трибунала в Хага за военните престъпления в бивша Югославия, който закрива дейността си.