Компютърни мрежи на армията на Швеция бяха хакнати и използвани за атака, насочена към големи американски банки през 2013 година, обявиха от въоръжените сили на скандинавската държава, цитирани от „Франс прес”.

В продължение на няколко месецa уеб страниците на 20 големи американски банки и финансови институции са били подложени на хакерски атаки.

Военният говорител Микаел Абрамсон заяви пред осведомителната агенция, че сървър към шведската система за отбрана е имал проблем, който е бил използван от хакери за извършване на атаките. Така говорителят потвърди разпространявана от шведския всекидневник DN информация.

Хакерската атака беше някакъв вид призив за събуждане и ни принуди да вземем конкретни стъпки в сигурността, за да предотвратяваме подобни неща в бъдеще. Не можем да разкрием подробности за новите мерки, но такава атака вече не може да се случи отново, добави говорителят.

Сред атакуваните сайтове са тези на банките Citigroup, Capital One и HSBC.

Хакерските нападения са започнали 2012 година и са продължили месеци – едни от най-мащабните регистрирани до момента атаки.

САЩ обвиниха седем иранци за хакерски атаки

САЩ обвиниха седем иранци за хакерски атаки

Атаките са започнали през декември 2011 година

Американски официални лица обвиниха Иран, аргументирайки се, че са в отговор на политическите санкции срещу Техеран.