Палестинското движение ХАМАС отхвърля възможността за разполагане на миротворчески сили в сектора Газа. Това се съобщава в изявление на официалния представител на движението Сами Абу Зухри, цитирано от РИА Новости.

"Хамас отхвърля възможността за разполагане на чуждестранни сили в сектора Газа. Движението ще разглежда едни такива сили, така както и израелските, като окупационни, независимо то тяхната национална принадлежност", са казва в изявлението на Зухри.

Предложение за разполагане на международни мироопазващи сили под егидата на ООН на границата на сектора Газа и Египет беше изказана във вторник от премиера на Израел Ехут Олмерт.

В сряда генералният секретар на ООН Бан Ги Мун, след обсъждане с членовете на Съвета на сигурност, заяви, че идеята за разполагане на многонационалните сили на ООН, за да се овладее насилието в Газа, трябва да се обсъди. Същия ден пресслужбата на Бан Ги Мун съобщи, че генералният секретар дори е започнал преговори с лидерите на Палестина и Израел за възможностите на ООН за влияние във вътрешно палестинския конфликт.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването само за миналата седмица в междуособните стълкновения между бойците на Хамас и Фатах са загинали 70 души. Статистиката на министерството отчита броя само на жертвите, които са постъпили в държавните болници.

По данни обаче на палестинските медии числото на загиналите за седмицата надхвърля 90, тъй като ислямистите от движението Хамас се стремят да скрият числото на загиналите си бойци.