Управляващите в Газа ислямисти от групировката "Хамас" са екзекутирали петима палестинци, двама от които по обвинения в шпионаж в полза на Израел от 2015 г. и 2009 г., съобщава "Ройтерс", позовавайки се на вътрешното министерство.

Екзекуциите, извършени на зазоряване чрез обесване или разстрел, бяха първите на палестинска територия от 2017 г. насам.

Предишни случаи на изпълнение на смъртно наказание в Газа предизвикаха критики от правозащитни групи.

От министерството не посочват пълните имена на нито един от екзекутираните. Уточнява се, че трима са осъдени за убийство, а двамата осъдени за шпионаж, на възраст 44 и 54 години, са предали на Израел информация, която е довела до убийството на палестинци.

"Хамас" осъди шестима израелски "информатори" на смърт

"Хамас" осъди шестима израелски "информатори" на смърт

Палестинците колаборирали с Израел

"Екзекуцията е изпълнена след приключване на всички законови процедури. Присъдите са окончателни, подлежат на изпълнение, след като на всички осъдени са предоставени пълни права да се защитят", се посочва в съобщението на ведомството.

Палестинските и международни правозащитни групи осъдиха смъртното наказание и призоваха "Хамас" и палестинската власт, която упражнява ограничено самоуправление в окупирания от Израел Западен бряг, да прекратят тази практика.

Палестинският закон гласи, че президентът Махмуд Абас има последната дума за това дали екзекуциите могат да бъдат изпълнявани. Той обаче няма ефективно управление в Газа.

Откакто ислямистката групировка "Хамас" завзе контрола над Газа от Абас през 2007 г., неговите съдилища са осъдили десетки палестинци на смърт, като досега са екзекутирани 27 души.

"Хамас" извърши публични екзекуции в Газа

"Хамас" извърши публични екзекуции в Газа

Други 11 заподозрени за предоставяне