"Сделката за обмен на затворници има известна цена. Израел знае това. Или ще стигнем до сделка, или ще преминем към другия вариант. Ръката ни е дълга ". Това заяви лидерът на Хамас Исмаил Хания.

Той дори заплашва, че ще бъдат отвлечени повече израелци, ако не бъде постигната сделка, предаде Ynet.

В интервю за "Ал Джазира", публикувано в сряда, той коментира преговорите за сделката за освобождаване на терористи, която ще включва завръщането на израелците, проведени в Газа.

"Ние преговаряме с Израел по споразумение за обмен на затворници. Ситуацията е подобна на споразумението Шалит. Но няма пробив в преговорите, защото Израел не е сериозен", заяви Хания.

Хамас не вярва, че Израел е склонен на размяна на затворници

Хамас не вярва, че Израел е склонен на размяна на затворници

Но движението е склонно на преговори

Ръководителят на политическия офис на радикалното палестинско движение Хамас Муса Дудин обяви същото преди месец.

Въпреки неотдавнашните съобщения за възможността за подобно споразумение между Израел и Хамас, реалността е, че няма нито един, силен лидер на Хамас в ивицата Газа, който да е свободен да взема такива решения, писа Пинкас Инбари, ветеран кореспондент по арабските въпроси и анализатор за Йерусалимския център за публични въпроси.

Хамас миналия месец даде знак на Израел, че ще има желание да проведе преговори по въпроса на фона на коронавирусната криза.

Израел удари Хамас в Газа

Израел удари Хамас в Газа

В отговор на друг обстрел

През последните години няколко опита за договаряне на сделка за замяна на затворници между Израел и палестинците се провалиха.