Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че протестите в страната са били планирани, а не организирани от "обикновени иранци", съобщава "Ройтерс".

Той подчерта, че подкрепя силите за сигурност, които според него са били изправени пред несправедливост по време на демонстрациите.

"Бунтовете в Иран бяха планирани от САЩ и ционисткия режим (Израел)", категоричен бе Хаменей.

По негови думи смъртта на Махса Амини е "горчив инцидент", който "дълбоко разби сърцето ми".

Днешното изявление на Хаменей идва, след като по-рано Институтът за изучаване на войната отбеляза, че публичното отсъствие на върховния лидер на Иран може би възпрепятства усилията на служителите на режима да разработят последователен отговор на продължаващите антиправителствени протести.

76 загинали при протестите в Иран

76 загинали при протестите в Иран

Напрежението след смъртта на младата жена продължава

Последната публична поява на Хаменей бе на 21 септември.

Преди седмица иранското външно министерство предупреди, че опитите на САЩ да нарушат суверенитета на Иран чрез протестите няма да останат без отговор.

Иран беше разтърсен от национални демонстрации, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро осъден от международната общност.

ISW: Има вакуум във властта в Техеран

ISW: Има вакуум във властта в Техеран

Хаменей не сплотява режима срещу протестите