Най-малко 76 души са загинали при протестите в Иран след смъртта на млада жена, задържана от моралната полиция заради облеклото си. Това са съобщили в понеделник от базираната в Норвегия неправителствена организация за правата на човека в Иран, цитирани от АФП.

"Призоваваме международната общност решително и обединено да предприеме практически стъпки за спиране на убийствата и изтезанията на протестиращите", каза директорът на IHR Махмуд Амири-Могадам. Той добави, че има доказателства, че "бойни патрони се използват директно по протестиращите."

Смъртните случаи са регистрирани в 14 провинции на Иран, като най-големият брой, 25, е регистриран в северната провинция Мазандаран на Каспийско море. Три смъртни случая са регистрирани в Техеран, се казва в съобщението. Повечето семейства са били принудени да погребват тихо своите близки през нощта и са били притискани да не провеждат публични погребения.

50 загинали при протестите в Иран

50 загинали при протестите в Иран

Демонстрации в подкрепа на младата жена се проведоха в редица държави

Според официалните данни на Иран са убити 41 души, включително няколко членове на силите за сигурност.

Съобщава се и за много задържани, сред които поне 20 журналисти. 

Смъртта на Махса Амини след ареста ѝ предизвика и международни демонстрации, при които жени демонстративно свалят и горят забрадки или режат косите си. Полицейски участъци бяха нападнати. 

Президентът Ебрахим Раиси обеща, че смъртта ѝ ще бъде разследвана, но неговият министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди настоява, че Амини не е била бита.

Много жени в Иран обаче твърдят, че насилието при арести е ежедневие. 

Иран обвини САЩ, че се възползват от протестите, за да подкопаят суверенитета на страната. 

Техеран: САЩ се възползват от протестите, за да подкопаят суверенитета на Иран

Техеран: САЩ се възползват от протестите, за да подкопаят суверенитета на Иран

Вашингтон открай време се опитвал да отслаби стабилността на републиката

Междувременно, Германия настоя за налагане на санкции.