Транспортен хаос в американската столица Вашингтон, след като второто най-натоварено метро в САЩ беше спряно заради извънредни проверки, свързани с безопасността, съобщава Ройтерс.

Стотици хиляди държавни служители, туристи и бизнесмени са изправени пред сериозни затруднения с придвижването в столицата.

Около 700 хиляди души използват метрото в района на Вашингтон всеки ден, включително около 1/3 от федералните служители.

Около 600 подземни кабела са инспектирани.

Катрин Сайдор, която работи в образователното министерство, каза, че до работа ще стигне пеша за един час или с велосипед за половин час.

Предполагам, че по улиците ще е хаос...ще бъде много болезнено, изтъкна тя.

Вчера представители на транспортните власти в столицата обявиха безпрецедентно затваряне на цялата метросистема във Вашингтон, след като тази седмица проблем с кабел доведе до забавяния. Метрото, което обслужва Вашингтон и предградия на Мериленд и Вирджиния, ще започне да работи в 5 часа местно време в четвъртък.

Затварянето на 230-километровата мрежа ще позволи инспекция на кабелите за износване и прекъсвания.

На някои служители ще им бъде позволено да работят от вкъщи или да напускат работното място по-рано. Конгресът и повечето училища ще останат отворени.