Принц Хари и съпругата му Меган повече няма да използват кралските си титли и няма да получават публично финансиране, за да изпълняват ангажименти като членове на кралското семейство, се казва в съобщение на Бъкингамския дворец, цитирано от Би Би Си,

Двамата няма повече да представляват официално кралицата и няма да носят титлата "кралско височество".

Херцогът и херцогинята на Съсекс смятат да върнат на данъкоплатците 2.4 милиона паунда, изразходвани за ремонт на резиденцията Фрогмор котидж близо до Уиндзор, която ще остане техен семеен дом във Великобритания.

Споразумението за новия им статут ще влезе в сила през пролетта на тази година, уточняват от Бъкингам.

Меган и Хари се оттеглят от ролята си на кралски персони

Меган и Хари се оттеглят от ролята си на кралски персони

Смятат да влязат в "нова прогресивна роля"...

Съобщението от двореца идва след проведените в понеделник разговори в кралското семейство за бъдещата роля на Меган и Хари, които обявиха през този месец, че искат да се оттеглят от официалните задължения на членове на кралската фамилия.

"Хари, Меган и Арчи (синът на херцога и херцогинята на Съсекс - б. р.) винаги ще бъдат много обичани членове на моето семейство", казва кралица Елизабет II в официално изявление.

Тя посочва също, че до решението се е стигнало след многомесечни разговори и е доволна, че заедно са намерили "конструктивен и подкрепящ път" за нейния внук и семейството му.

"Оценявам предизвикателствата, на които са били подложени заради строгите мерки за сигурност през последните две години и подкрепям желанието им за по-независим живот." - казва още кралицата.

Тя изказва благодарност към тях и за тяхната работа и изразява гордостта си от това, че Меган бързо се е превърнала в член на кралското семейство.

"Цялото семейство се надява, че днешното споразумение ще им позволи да започнат изграждането на щастлив и спокоен нов живот", допълва Елизабет II.

Двойката разбира, че трябва да се оттегли от кралските задължения, включително от военните назначения, уточняват от двореца. В изявлението се казва, че Меган и Хари ще продължат да изпълняват поетите частни ангажименти и участието си в сдружения.