Американският вицепрезидент Камала Харис направи своя дебют в ООН във вторник, като говори на среща по въпросите на равенството между половете, предаде "Ройтерс".

Тя заяви, че демокрацията в основата си зависи от овластяването на жените и че демокрацията в световен мащаб е под все по-силен натиск. Съединените щати ще работят за подобряване и на двете, заяви Харис във видео изявление до 65-та комисия за статута на жените. "Демокрацията изисква постоянна бдителност, непрекъснато усъвършенстване. Това е работа в процес. Днес знаем, че демокрацията е все по-силно подложена на напрежение", каза първата жена вицепрезидент на САЩ. "Статутът на демокрацията също зависи основно от овластяването на жените, защото участието на жените укрепва демокрацията", каза тя.

Камала Харис фаворит за президент на САЩ 2024 г.

Камала Харис фаворит за президент на САЩ 2024 г.

Харис има 22% шанс за победа, докато вероятността при Джо Байдън е 20%, а при Доналд Тръмп - 14,3%

Харис заяви, че администрацията на президента Джо Байдън ще съживи партньорството на Вашингтон с UN Women - орган на ООН, посветен на равенството между половете и овластяването на жените. По времето на администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп Съединените щати настояха в ООН срещу насърчаването на сексуалните и репродуктивни права и здраве на жените, тъй като възприема това като насърчаване за аборт. Той се противопостави на такъв език в резолюциите на ООН.

Байдън обяви от самото начало, че екипът му ще отразява разнообразието в САЩ, като в него взеха участие и много жени. Харис в едно от първите си участия след оповестяването на номинацията заяви, че със сигурност няма да е последната жена на този пост. Според спекулации, тя ще се бори и за президент на САЩ.

Камала Харис: Първата жена вицепрезидент, но не и последната

Камала Харис: Първата жена вицепрезидент, но не и последната

Исторически избори в САЩ