Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел ще проведе партийна конференция в петък преди ключов вот в събота, който представлява първа стъпка към избиране на нейния наследник, информира ДПА.

Битката за лидерството на партията не е предварително решена. Явяват се трима кандидати: Армин Лашет, премиер на провинция Северен Рейн-Вестфалия, Фридрих Мерц, корпоративен адвокат, и експертът по външна политика Норберт Рьотген.

ХДС на път да избере разединяваща фигура за наследник на Меркел

ХДС на път да избере разединяваща фигура за наследник на Меркел

Кандидати са Фридрих Мерц, Армин Лашет и Норберт Рьотген

Гласуването ще се проведе в началото на решаваща година в германската политика. През септември ще се проведат федерални парламентарни избори. Меркел планира да се оттегли от политиката в края на четвъртия си мандат.

Традиционно лидерът на ХДС участва на парламентарните избори като кандидат за канцлер след съгласуване с партньорите от Християнсоциалния съюз (ХСС).

Предполага се, че лидерът на ХСС Маркус Зьодер, премиер на Бавария и един от популярните политици в Германия, може да се кандидатира за канцлер. Решението за кандидатурата на двете партии се очаква през март.

Краят на ерата "Меркел" настъпва

Краят на ерата "Меркел" настъпва

Кой ще наследи партият?

Двудневната конференция на ХДС вече бе отменяна на два пъти заради коронавируса. На партийния конгрес ще участват 1001 делегати. За първи път конгресът ще се проведе онлайн.

Новият лидер ще поеме управлението на партията от Ангрет Крамп-Каренбауер, сочена за наследник на Меркел. Крамп-Каренбауер не успя да наложи авторитета си в партията и обяви февруари миналата година, че се оттегля.

Крамп-Каренбауер, Меркел и Зьодер ще говорят на конгреса тази вечер.