Християндемократическият съюз (ХДС) на канцлера Ангел Меркел е пред риск да се "разкъса" след няколко слаби представяния на местни избори и разногласия по казуса с имиграцията, пише "Гардиън".

Преди няколко дни стана ясно, че 17 политици от Християндемократическия съюз в Тюрингия призовават за разговори с крайнодесните от "Алтернатива за Германия" за формиране на ново коалиционно правителство в провинцията. Християндемократите не се представиха добре на проведените през миналия месец избори в провинцията, като се сринаха до трета позиция зад "Алтернатива за Германия".

Призив от партията на Меркел за преговори с „Алтернатива за Германия” предизвика скандал

Призив от партията на Меркел за преговори с „Алтернатива за Германия” предизвика скандал

Повече от дузина членове на Християндемократическия съюз в Тюрингия призоваха за разговори с крайнодесните

В писмото, в което те не споменават името на крайнодясната партия, се настоява за готовност за коалиционни преговори с "всички демократично избрани партии", което е в нарушение на официалната партийна линия на ХДС.

Предложението е осъждано от националното ръководство на партията. Днес в статия за "Шпигел" партийният секретар Паул Цимяк нарече лидера на "Алтернатива за Германия" в Тюрингия Бьорн Хьоке "нацист". Според Цимяк съюз с крайнодесните граничи с "предателство на нашите християндемократически ценности".

Ако клонът на ХДС в Тюрингия си сътрудничи с крайнодесните, регионалният политик Вернер Хенинг предупреди пред "Велт", че това ще "разкъса" партията.

Изборите в Тюрингия поставят партията на Меркел пред изпитание

Изборите в Тюрингия поставят партията на Меркел пред изпитание

Спечелиха политическите крайности...

Християндемократите ще проведат партийна конференция в Лайпциг на 22 ноември, на която има вероятност казусът да ескалира допълнително.

"Не може да се изключи вероятността раздялата на Меркел с властта също да доведе до раздяла на ХДС с канцлерството", пише "Зюддойче цайтунг".