Представители от партията на германския канцлер Ангела Меркел призоваха за преговори с "Алтернатива за Германия", което предизвика дебат в страната за политическо сътрудничество с крайнодесните, информира ДПА.

Повече от дузина членове на Християндемократическия съюз в Тюрингия призоваха за разговори с крайнодесните за формиране на ново коалиционно правителство в провинцията. Християндемократите не се представиха добре на проведените през миналия месец избори в провинцията, като се сринаха до трета позиция зад "Алтернатива за Германия".

Изборите в Тюрингия поставят партията на Меркел пред изпитание

Изборите в Тюрингия поставят партията на Меркел пред изпитание

Спечелиха политическите крайности...

Левицата получи най-много гласове на изборите на 27 октомври.

Докато партията на канцлера Ангела Меркел продължава да изключва коалиция с крайнодесните или Левицата, 17 консерватори от партията в Тюрингия са изпратили съвместно писмо, в което призовават партията да започне разговори с "всички демократично избрани партии в парламента на Тюрингия".

В писмото пише, че коалиция с двете партии ("Алтернатива за Германия" и Левицата) е невъзможна, но се намеква, че трябва да се разрешат преговори с крайнодесните за формиране на стабилно правителство в Тюрингия.

Предложението е критикувано от Централния съвет на евреите в Германия. Крайнодясната партия е обвинявана в антисемитизъм. Според съвета местните политици от Християндемократическия съюз в Тюрингия действат безотговорно.

Лявата партия за първи път печели избори в Тюрингия

Лявата партия за първи път печели избори в Тюрингия

На второ място са "Алтернатива за Германия", които удвояват резултата си

От партията на Меркел обявиха, че е взето решение през декември да се отхвърлят коалиционни или други подобни форми на сътрудничество с Левицата и "Алтернатива за Германия", което е задължително за всички.

От регионалната структура на партията в Тюрингия заявиха, че ще търсят "центристки съюз" със социалдемократите, Зелените и Свободната демократическа партия. Но подобен съюз ще доведе до правителство на малцинството. Ще е същата ситуация и при възможна коалиция между Левицата, социалдемократите и Зелените.

В сряда Християндемократическият съюз в Тюрингия ще обсъди как да подходи.