Марк Зукърбърг "трябва да плати цена" за това, което направи на демокрацията.

Това коментира бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, която се съмнява дали е възможно провеждането на свободни и честни избори след решението на "Фейсбук" да не проверява политическите реклами, пише "Гардиън".

Клинтън говори в Ню Йорк на прожекцията на документалния филм на Netflix The Great Hack за скандала с Cambridge Analytica.

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия през 2016 г. предупреди, че има заплаха за предстоящите избори във Великобритания и Съединените щати, като разкритикува решението на "Фейсбук" да позволи на политиците да лъжат с реклами, публикувани на платформата.

Коментарът й излиза на фона на спекулации, че може да се кандидатира за президент на САЩ за трети път.

Според нея изборите ще бъдат засегнати от фалшива информация във "Фейсбук", "защото пропагандата работи". Тя смята, че фалшива новина във "Фейсбук" от 2016 г., че папа Франциск подкрепя Доналд Тръмп "наистина е оказала влияние".

Cambridge Analytica използва незаконно събрани профили във "Фейсбук" за атакуване на гласоподаватели на американските президентски избори, но според Клинтън това просто е "върхът на айсберга" що се отнася до предизвикателства пред демокрацията.

Тя не спести критиките си по адрес на "Фейсбук".

Когато "Фейсбук" е основният източник на новини за повече от половината американци и единственият източник на новини, който се използва от повечето от тях, и ако обяви, че не носи отговорност за разпространението на фалшиви реклами...според вас как ще получите вярна информация за каквото и да е било, попита Клинтън.

Тя вярва, че има "война за истината", при която "манипулирането на информацията" служи на интересите на невероятно богати хора, които вярват, че могат да правят каквото си поискат.

Клинтън също обърна внимание на връзката между Брекзит и кампанията на Тръмп, за която не е била наясно по-рано.