Бивщият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън е организирала държавния преврат в Либия през 2011 г. Причините са били лични политически амбиции. Това разкри основателят на Уикилийкс (WikiLeaks) Джулиан Асандж.

Той говори пред руската телевизия "Първи канал". То трябва да бъде излъчено на 30 октомври.

"Доколкото ни е известно, Хилъри Клинтън е била главният поддръжник на унищожаването на Либия. Тя искаше да докаже, че е в състояние да унищожи държава, че тя е доста жестока и кръвожадна, за да унищожи цяла страна и по този начин да бъде приета в борбата за президентския пост с републиканците. Тя направи това, да убие десетки хиляди хора, заради своите политически амбиции, "- .. каза Асандж. Той отбеляза, че анализаторите на ЦРУ и командването на Пентагона предупредиха за военните действия

"Тя не обърна внимание на тези възражения и уби десетки хиляди хора, което доведе до появата на ислямистите" , - каза Асандж.

Синът на Кадафи се връща в политиката, за да спаси Либия

Синът на Кадафи се връща в политиката, за да спаси Либия

Сейф ал Ислам за мнозина либийци е единствена надежда за мир

Крахът на либийската държава започва през 2011 г., когато страните от НАТО подкрепиха бунтовниците в Бенгази, въстанали срещу либийския лидер Муамар Кадафи. С масивна въздушна подкрепа на бунтовниците на НАТО след шест месеца на борба успяха да окупират столицата на страната, а след това намериха и убиха самият Кадафи. След смъртта му НАТО прекрати въздушната си кампания.

САЩ удариха Ислямска държава в Либия

САЩ удариха Ислямска държава в Либия

Атаката е извършена във вторник

Свалянето на Кадафи е довело до сериозна дестабилизация на политическата ситуация, в резултат на което страната е започнала пълномащабна гражданска война.