Сейф ал Ислам, когото мнозина либийци смятат за единствена надежда за постигане на мир в тяхната страна, ще разчита на обикновените хора, които желаят борба срещу тероризма и стабилизиране на държавата. Това изтъкна адвокат на семейството на бившия либийски диктатор Муамар Кадафи.

"Настоящото положение в Либия, липсата на какъвто и да е диалог и неразбирането на истинското състояние на нещата изискват Сейф ал Ислам Кадафи да се завърне в политиката и да се опита да намери политическо решение между враждуващите лагери в страната", изтъкна адвокатът, цитиран от руски медии.

Често се появяват информации, посочи той, че синът на покойния либийски диктатор е напуснал Либия, но това не било вярно. Той поддържа контакти с лидерите на страната, представители на различни племена, опитвайки се да намери политическо решение на продължаващата криза и да помири противниците.

"Неговите усилия се различават от продължаващите преговори в Тунис, където преговарящите сключват сделки помежду си и защитават собствените си интереси, вместо да защитават обикновените либийци и да търсят стабилност в страната", допълни адвокатът.

Настоящите преговори, продължи той, се използват за продължаване на плановете на чужди страни, които само се възползват от продължителната криза в Либия. Според него либийците не очаквали нищо от тези преговори, които не дадоха резултат в продължение на 7 години. Те водят само до страдание, война, разрушение и глад.

Сейф ал Ислам Кадафи се радва на подкрепата на обикновените хора и някои въоръжени групировки, а не на съмнителни политически сили, изтъкна адвокатът.

"Всички либийци сега са добре въоръжени, всички племена разполагат със солиден арсенал от оръжия. Сейф ал Ислям ще разчита на стремежа на обикновените либийци да се борят с тероризма и да стабилизира положението в страната. Мнозинството от племената очакват от него да започне да действа. Той остава единствената надежда за мнозинството от жителите на страната", изтъкна адвокатът на сина на Кадафи.

Коментирайки във връзка с настоящото местонахождение на Сейф ал Ислам, адвокатът посочи, че той не се застоявал на едно място през цялото време, пътувал в цялата страна, срещал се с различни хора и племена. Той отхвърли твърденията, че Сейф ал Ислам е избягал в Египет или другаде.

"Той никога не е напускал и никога няма да напусне Либия", заключи адвокатът.

Дългогодишният либийски диктатор Муамар Кадафи беше убит през 2011 г. след избухналите граждански вълнения в страната, които се разразиха след избухването на Арабската пролет, които бяха подкрепени от военната намеса на няколко западни държави. След това според различни информации някои членове на семейството му, които се радваха на богатство и привилегии, докато той беше на власт, или са избягали от страната, или са били убити или изправени на подсъдимата скамейка.