Бразилците масово не се страхуват от коронавируса, въпреки черните рекорди по заболеваемост и смъртност. Те отказват да спазват налаганите от властите ограничения, предаде АП. Властите в Сао Пауло и Рио де Жанейро помолиха населението да остане вкъщи, но хиляди бразилци пътуват до крайбрежните градове и пренебрегват препоръките през първия уикенд от 10-дневната почивка, дадена, за да ограничи нарастването на инфекциите с COVID-19 в страната.

Някои жители се възползват от празниците, въпреки предупрежденията на властите. Двата най-големи града в Бразилия, Рио и Сао Пауло, наложиха големи ограничения върху несъществени дейности. Според съобщенията, в Сао Себастиао, град с повече от 80 000 жители на брега на Сао Пауло, туристите са разрушили бариери, спиращи достъпа до плажовете. 

Ограниченията върху дейността, приложени миналата година, бяха половинчати и саботирани от президента Жаир Болсонару, който се страхува, че щетите за икономиката могат да доведат до по-голяма безработица и социален хаос.

Бразилия преди дни отбеляза 100 000 новозаразени за денонощие.

Експерти очакват до половин милион смъртни случая на Covid до юли и Бразилия да надмине САЩ до края на годината.

Бразилия с над 100 000 заразени с коронавирус за денонощие

Бразилия с над 100 000 заразени с коронавирус за денонощие

Повече от 300 000 жертви от началото на пандемията