Хиляди германци излязоха на протест срещу расизма в Берлин, информира АФП.

Участващите в демонстрацията създадоха човешка верига, но със спазване на физическа дистанция.

Стотици излязоха по улиците да протестират и в други градове като Лайпциг и Хамбург въпреки лошото метеорологично време.

Говорител на прогресивното движение Unteilbar ("Неделими") заяви пред осведомителната агенция, че "повече от 20 000" души са участвали на събитието в Берлин, докато полицията съобщава за около 8000.

Маршрутът на човешката верига се простираше от Бранденбургската врата, телевизионната кула на "Александерплац" и до квартал "Нойкьолн".

Коронавирусът влошава съществуващото неравенство. Много хора са изоставени. Ние няма да позволим това, добави говорителят на движението и каза, че човешките права и социалната и климатична справедливост са неделими.

Миналата седмица над 10 000 души се събраха в Берлин в отговор на убийството на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис на 25 май.

Но организаторите на днешния протест разшириха исканията. Техните искания включват по-добри условия на труд и заплащане за всички, включително за мигрантите, достъпни жилища, спазване на правата на бежанците, зелена икономика и позволяване на работниците да имат по-висок глас как да се управляват компаниите.

В демонстрацията в Берлин бяха образувани отделни човешки вериги, в които участваха политически партии като Зелените и Левицата, включително граждански организации като "Бабите срещу крайната десница" и "Петъци за бъдеще".

Преди демонстрацията имаше предупреждение, че събиранията могат да провокират ново разпространение на коронавируса.