Няколкостотин протестиращи в Ереван разбиха вратите на сградата на правителството и нахлуха вътре, предаде Би Би Си. Разгневени от подписаното споразумение с Азербайджан за спиране на войната в Нагорни Карабах - при болезнени за арменците условия, не свалиха табелата с името на премиера Никол Пашинян от личния му кабинет.

Според кореспонденция на Би Би Си, хората са много гневни.

Междувременно на Площада на революцията са се събрали хиляди хора, които четат текста на споразумението за спиране на войната и настояват за оставката на Никол Пашинян. Според тях, подписването на документа е предателство.

Те скандират "Пашинян е предател", "Няма да дадем Карабах".

Прекратяват войната в Нагорни Карабах  - Пашинян се договори с Алиев и Путин
Обновена

Прекратяват войната в Нагорни Карабах - Пашинян се договори с Алиев и Путин

В района влизат руски и турски военни...

Дойче веле определя протестиращите като крайно агресивно настроени. Според тях, Пашинян не е имал право да подписва съдбоносни за страната решения без обществено обсъждане. Правоохранителните органи практически не оказват никакво противодействие на демонстрантите.

Част от протестиращите на Площада на републиката са се отправили към парламента, където е влязла в остра размяна на реплики с охраната на неговия председател Арарат Мирзоян. По това време Мирзоян тъкмо е пристигал на място. Участниците в акцията буквално са го измъкнали от колата и са му нанесли побой.

Междувременно Пашинян се опита да обясни, че не е имал никакъв изход, освен да подпише споразумението.

"Сега не мога да кажа защо стана така, за да не застраша живота на много хора. Това ще повлияе пряко на бойните действия." - написа премиерът във Фейсбук.

"След седмица ще ще мога да отговоря изчерпателно на всичките ви въпроси", обещава Пашинян, като допълва, че тогава хората ще могат сами да решат как да постъпят.

Същевременно той отправи критики заради проявите на агресия. По думите му, за тях са виновни привърженици на предишната власт, на които ще бъде потърсена отговорност.

"Нито един виновник няма да избегне поемането на отговорност, включително и аз", уверява арменският премиер.