Хиляди се включиха днес в протестно шествие в полската столица Варшава днес, за да изразят подкрепата си за реформата в правосъдната система, предаде "Дойче веле".

Те се събраха пред сградата на конституционния съд във Варшава в събота, развявайки национални знамена и призовавайки правителството да завърши противоречивия си "ремонт" на съдебната система.

Реформите предизвикаха остри критики от страна на Европейския съюз, който обвини управляващата "Право и справедливост" в опит да разруши независимостта на съдебната власт и върховенството на закона.

"Нека подкрепим правителството, така че правосъдната реформа да бъде завършена", заяви организаторът на протеста Адам Боровски пред множеството в събота, като добави, че ЕС няма право да се намесва. ЕС злоупотребяват със закона. Нашето присъствие тук е защита на нашия суверенитет, каза той.

Макрон призова Полша да уважава европейските ценности

Макрон призова Полша да уважава европейските ценности

Фокусирайки се върху отбраната, той иска "политически диалог" с Русия

Според управляващите, мерките са необходими, за да се премахнат корумпираните елементи в съдебната система, но партийните критици предупреждават, че реформите са просто опит за присвояване на съдии.

Върховният служител на ЕС в областта на върховенството на закона Вера Юрова заяви пред германското информационно списание Der Spiegel в събота, че промените, прилагани досега, са били разрушителни.