Френският президент Еманюел Макрон предупреди Полша да не подкопава европейските ценности по време на посещение, насочено към подобряване на отношенията с Варшава, докато Брекзит прекроява Европейския съюз, съобщава АФП.

Макар да настоява, че ЕС трябва да помогне на Полша финансово да се отърве от тежката зависимост от въглищата, Макрон обясни, че Варшава първо трябва да е готова да спазва ценностите и правилата на ЕС, за да се възползва.

Той се позова на новия Зелен договор на ЕС, план за 1 трилион евро, за финансиране на целта за въглероден неутралитет на ЕС до 2050 г. 

"Не се заблуждавайте! Полша никога не може сама да направи такава промяна (преход към икономика с ниски въглеродни емисии), тя може да го направи само през Европа, с Европа", обясни Макрон пред студентите в южния полски град Краков.

Еврокомисар атакува клеветническата кампания срещу съдиите в Полша

Еврокомисар атакува клеветническата кампания срещу съдиите в Полша

Европейският съюз има инструменти, които могат да помогнат на съдиите в страните членки да работят при условия

"Не вярвайте на онези, които ви казват: Европа ще ни даде пари с една ръка, за да направим нашия климатичен преход, но ще ни позволи да направим своя политически избор. Това не е вярно! Европа е блок, блок от ценности, блок от текстове, блок на амбиции", коментира Макрон.

Той призова Варшава да "засили" диалога с Брюксел, за да защити върховенството на закона. Макрон заяви в понеделник, че търси "повратна точка" и "нова глава" в обтегнатите връзки с Полша, настоявайки, че Брекзит изисква нова динамика сред останалите членове на ЕС.

Фокусирайки се върху отбраната, Макрон призова за "политически диалог" с Русия. "Вашето поколение ще трябва да живее в свят, в който правилата за мултилатерализъм са силно подкопани, в свят, в който съществува опасност за възобновяване на надпреварата с оръжия. Ето защо Европа трябва да обърне повече внимание на проблемите със сигурността", обърна се той към студентите.

"Трябва да преосмислим нашите отношения с Русия. Искам отново да подчертая, че Франция не е проруска, нито е антируска страна, тя е проевропейска. Вярвам, че е невъзможно да се изгради архитектура на сигурност, доверие, мир в Европа без диалог с Русия."

Макрон: Франция нито е проруска, нито антируска, а просто проевропейска

Макрон: Франция нито е проруска, нито антируска, а просто проевропейска

"Трябва да бъдем взискателни в нашия политически диалог с Русия"