Някои училища в Унгария са наполовина празни, след като родители задържаха децата си вкъщи като част от протест срещу предприети от дясното правителство реформи в образователната система, съобщава „Франс прес”.

Повече от 34 хиляди души изявиха желание да участват в протест в страницата във „Фейсбук” „Няма да ходя на училище”, иницииран от 36-годишна майка.

Този ден е начин да привлечем внимание към факта, че образователната система се влоши през последните години. Необходими са промени, каза 36-годишната жена от южния град Сегед.

Действията са предприети само две седмици, след като хиляди се включиха в демонстрация на учители в столицата Будапеща. Демонстрантите тогава призоваха правителството да спре предлаганите реформи.

От поемането на властта през 2010 година премиерът Виктор Орбан отне голяма част от правомощията за вземане на решения в училищата и ги пренасочи към държавна агенция, а също така беше въведена национална програма. Но учителите не одобряват промените, тъй като са взети без тяхното одобрение. Те негодуват, че реформите са ги принудили да отделят много време върху административни задачи, а също така са довели до недостиг на основни материали като химикали и хартия.

Моята майка преподава География на 10-годишни и новите учебници, които трябва да използва, са катастрофални: те са пълни с грешки и почти няма карти, каза 18-годишната Анна Хувош от Будапеща.

Тя добави, че само няколко ученици от класа й са отишли на училище днес.

Междувременно няколко институции, включително музеи в Будапеща премахна входните такси и организираха целодневни мероприятия за децата, които не са на училище.

Образователното министерство ще съобщи утре колко деца не са ходили на училище.

По-рано този месец правителството предупреди учителите да не използват децата за  „изнудване” на властите.

Синдикат на учителите обяви, че за 15 март е организиран нов протест, въпреки че правителството призовава за преговори.