Хиляди сърби призоваха премиера Ана Бърнабич да им позволи да си разхождат домашните любимци за кратко по време на въведения полицейски час в Сърбия заради коронавируса, съобщава АФП.

Сърбия обяви извънредно положение и наложи стриктни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, включително полицейски час от 17,00 часа до 05,00 часа през седмицата и от 15,00 часа до 05,00 часа през уикенда.

Балканската страна е потвърдила 900 случая на Covid-19 и 23-ма починали.

Сърбия инвестира 5 млрд. eвро, за да се справи с последиците от коронавируса
Обновена

Сърбия инвестира 5 млрд. eвро, за да се справи с последиците от коронавируса

Заеми и субсидии за бизнеса, благодарност към Китай и разочарование от Европа

Първоначално правителството позволи на хората да си разхождат кучетата за един час вечерта, но в събота решението беше отменено с мотива, че гражданите на страната злоупотребяват с мярката.

Решението обаче предизвика гневни реакции в социалните мрежи. Някои определиха действията на властите като нехуманни, защото кучетата също имат неотложни нужди, особено по-възрастните домашни любимци. 

Във "Фейсбук" е създадена протестна група срещу стриктните мерки на правителството. Участниците в нея публикуваха видеоклипове с хора и кучета, които вият и лаят.

Сърбия драматично променя тактиката за борба с коронавируса по съвет на Китай

Сърбия драматично променя тактиката за борба с коронавируса по съвет на Китай

Китайски епидемиолози пристигнаха в Сърбия

Повече от 37 000 души се подписаха под петиция до премиера, с която призовават да им се позволява по половин час в 20,00 часа да разхождат домашните си любимци.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 754 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 36 000. Регистрирани са случаи в 202 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 860 000 случая и повече от 42 000 починали в 180 държави, възстановили са се повече от 178 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".