Президентът на Сърбия Александър Вучич обяви драматична промяна на тактиката в борбата срещу новия коронавирус, след като се е вслушал в съвета на екип от китайски епидемиолози, които са отишли в западната ни съседка, съобщава "Гардиън".

След разговор с китайските експерти Вучич обяви, че Сърбия ще премине към режим на масово тестване и ще изолира онези, които са показали положителна проба, в импровизирани съоръжения, дори и да имат леки симптоми, тъй като само блокадата нямало да сработи.

Коронавирус: Австрия започва по 15 000 теста на ден

Коронавирус: Австрия започва по 15 000 теста на ден

До момента в алпийската страна с население от 8,8 милиона души са тествани около 24 000 австрийци

Той каза, че се надявал новата стратегия да успее да овладее коронавируса в страната в рамките на месец. Сърбия към момента има регистрирани 249 заразени и трима починали от COVID-19, макар че досега са се правили изключително малко тестове.

"Готови сме да осигурим 3000 легла веднага. Това са най-лесните пациенти, които ще влязат и излязат бързо, но ще се погрижим за болестта им докрай, така че да не могат да заразят никого другиго", коментира Вучич.

По-сериозните случаи ще бъдат настанени в болници. Китай предостави на Сърбия маски и друго медицинско оборудване.

В Италия предполагат за над 600 000 случая на коронавирус

В Италия предполагат за над 600 000 случая на коронавирус

Ако се потвърди, че в Италия има повече от 600 000 случая, смъртността е 0,9%

Това е още един знак, че Китай се позиционира като спасител на европейските страни, засегнати от коронавируса. Когато китайският медицински екип пристигна в Белград в събота, Вучич лично посрещна самолета на летището и целуна китайското знаме в знак на благодарност.

"Въпреки че Китай все още не е приключил борбата срещу коронавируса, те казват, че ще помогнат на Сърбия. Сръбският народ никога няма да забрави тази доброта", подчерта сръбският държавен глава.

Случаите на коронавирус в Австрия, Белгия и Чехия се увеличиха

Случаите на коронавирус в Австрия, Белгия и Чехия се увеличиха

Към тази сутрин Австрия е потвърдила нови 875 случая