В Италия може да има 10 пъти повече случаи на коронавирус от потвърдените. Това предположи ръководителят на италианската гражданска защита Анджело Борели в интервю за всекидневника "Република", цитиран от Си Ен Ен.

При всеки официално потвърден положителен резултат има по 10, които не са потвърдени, обяви той.

Полша не пусна руски самолети с помощ за Италия, бесни в Москва

Полша не пусна руски самолети с помощ за Италия, бесни в Москва

Той призова Москва повече да не разговаря с Варшава по никакви въпроси

Това би означавало, че на Апенините има повече от 600 000 случая на коронавирус според изчисленията на Борели. Към понеделник са регистрирани близо 64 000 случая, а повече от 6000 души са починали. Също така може потенциално да обясни високата смъртност в Италия в сравнение с другите държави. Според статистиката на Световната здравна организация (СЗО) към 22 март в Италия смъртността е 9%.

Ако се потвърди, че в Италия има повече от 600 000 случая, смъртността е 0,9%.

Нови 602 жертви на коронавируса в Италия, общо вече са 6078 души

Нови 602 жертви на коронавируса в Италия, общо вече са 6078 души

Все пак тенденцията е на спад на жертвите и заразените

Борели иначе каза, че данните на агенцията му от вторник показват малък спад на случаите за втори пореден ден, но през следващите часове ще се разбере дали кривата на растеж наистина започва да се изглажда.

Трябва да купим повече вентилатори и маски, отбеляза той и призна, че имат недостиг.

Междувременно се съобщава, че карабинерите могат да започнат да използват безпилотни самолети, за да следят движението на хората. Обсъждат се и по-твърди мерки като изземване на автомобилите на тези, които нарушават правилата. Правителството обмисля да увеличи глобите от 206 до 3000 евро.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 334 000 потвърдени случая, а починалите са близо 15 000. Регистрирани са случаи в 189 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 381 000 случая и над 16 500 починали в 168 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".