Полша не пусна руски самолети с хуманитарна помощ за Италия. Полската държава не е позволила на руските самолети да използват въздушното пространство. Това обяви руският сенатор и бивш председател на Комисията по международни работи към Държавната дума Алексей Пушков, цитиран от местни медии.

Русия изпрати 14 военни самолета Ил-76 към Италия, за да помогне на страната в борбата срещу коронавируса. Според руското военно министерство руски военни експерти ще координират операции с италианските власти за дезинфекция и превенция разпространяването на COVID-19.

Пушков се оплака, че Полша е отказала да позволи на руски военен самолет да премине през въздушното пространство на страната към Италия.

"Полша не позволи на руски самолет с помощ за Италия да премине през въздушното й пространство. Това е подлост на ниво държавна политика. Още повече помощта е за съюзник на Полша в ЕС и НАТО", написа Пушков в "Туитър". Той призова Москва повече да не разговаря с Варшава по никакви въпроси.

В събота президентът на Русия Владимир Путин потвърди, че ще предоставят помощ на Италия, която е най-засегнатата страна в Европа.

В Италия има над 63 000 случая на коронавирус и повече от 6000 починали.