Лидерът на ливанската група "Хизбула" Хасан Насрала заяви в реч в събота, че следователят на взрива в пристанището в столицата Бейрут е политически предубеден, предаде "Ройтерс".

В четвъртък Бейрут отбеляза годишнина от взрива, който уби повече от 200 души, 6000 пострадаха, а 300 000 души останаха без дом. Причината за експлозията е неправилно съхраняване на тонове амониев нитрат. Съдия Тарек Битар води разследването на случилото се.

"Официално казвам на семейството на мъчениците, че този съдебен следовател играе политика, това е политизирано разследване", каза Насрала. Той добави, че не призовава незабавно отстраняването на Битар, но поиска той да действа съгласно единствен стандарт и да публикува резултатите от техническото разследване. Насрала също така критикува хора, които не посочва конкретно, че обвиняват "Хизбула" за наличието на амониевия нитрат, предизвикал експлозията. "Къде са вашите доказателства за това грозно, отвратително обвинение? Няма такива", каза той.

Ливанската армия е обезвредила над 4 тона амониев нитрат, открити до пристанището в Бейрут

Ливанската армия е обезвредила над 4 тона амониев нитрат, открити до пристанището в Бейрут

Това се съобщават в изявление на армията

Експлозията стана в момент, когато Ливан претърпява най-тежката си икономическа криза от десетилетия. Икономиката се срива, а от месеци насам страната е обхваната и от протести срещу правителството.

През януари беше съобщено, че трима сирийски бизнесмени са участвали в закупуването на амониевия нитрат, който е доставен до пристанището в Бейрут преди осем години с кораба Rhosus и е бил съхраняван в склад 12.

Ливанската прокуратура повдигна през декември обвинения в небрежност на временно изпълняващия длъжността премиер на Ливан Хасан Диаб и други трима бивши министри.