Ливанската прокуратура повдигна обвинения на временно изпълняващия длъжността премиер на Ливан Хасан Диаб и други трима бивши министри. Те са обвинени в небрежност и причиняване на смърт на повече от 190 души при експлозията в Бейрут, информират АП и ДПА.

Мощен взрив разтърси Бейрут

Мощен взрив разтърси Бейрут

Избухнал е резервоар с мазут

Разследващият съдия Фади Саван ще започне да разпитва четиримата следващата седмица. Министрите са обвинени, че не са предприели необходимите мерки за предотвратяване на мощния взрив. Диаб подаде оставка като премиер няколко дни след инцидента, но продължи временно да заема длъжността. Другите обвинени са Али Хасан Халил, бивш финансов министър, Гази Зайтер и Юсеф Фенианос, бивши министри на обществените работи.

Като част от разследването са задържани около 30 души, които са свързани с управлението на пристанището и митниците.

При експлозията на пристанището в Бейрут на 4 август загинаха повече от 190 души, а 6000 пострадаха, 300 000 души останаха без дом. Причината за експлозията е неправилно съхраняване на тонови амониев нитрат.

В Бейрут протестират срещу президента заради разследването на експлозията

В Бейрут протестират срещу президента заради разследването на експлозията

Пред резиденцията му се събра митинг в негова подкрепа

Междувременно, стана ясно, че съществува разрив в обществото по отношение на тежко пострадалите при взрива силози за зърно в столицата, предаде "Пренса Латина".

Властите искат те да бъдат разрушени и премахнати, за да не нанесат нови сериозни щети, но повечето ливанци искат да останат като символ на срама от безхаберието на управляващите.

Жителите на столицата предпочитат да ги запазят и като спомен за един от най-лошите моменти, изживени в града.