Правоохранителните органи в Холандия задържа 12 нелегални сомалийци с помощта на „невидим" смс. Операцията по задържането им е проведена преди новогодишните празници, но е оповестена едва сега, съобщава lenta.ru.

Представителите на властите получили информация за местонахождението на емигрантите с помощта на вградени в мобилните телефони GPS модули. За целта те изпратили на телефоните им съобщения, които се обработват без знанието на собствениците на телефоните. След това операторите, отново без знанието на собствениците, изпращат смс, в който посочват местонахождението на апарата.

Незаконно пребиваващите чужденци за заподозрени в терористични дейности. Според данните четирима от задържаните са подготвяли атентат на територията на страната.

Достъпът до данните на нелегалните сомалийци бил разпореден от съда. Освен това се отбелязва, че те са задържани на седем различни места.

По-рано властите отказаха да признаят за съществуването на подобен достъп до данните на потребителите. Въпреки това данните за местонахождението на абонатите могат да бъдат получени директно от мобилните оператори.