Холандският премиер Марк Рюте обяви, че има реална възможност крайнодесният политик Герт Вилдерс да спечели парламентарните избори в сряда, съобщава Ройтерс.

"Има реален риск на 16 март да се събудим в тази страна и Герт Вилдерс да води най-голямата партия, и че ще изпратим сигнал на останалата част от света", каза той пред журналисти в Ротердам.

Министър-председателят призова холандските гласоподаватели да спрат "грешния популизъм" на вота.

Рюте подчерта още, цитиран от "Политико", че иска Холандия да бъде страната, спряла надигането на популизма в Европа.

Според него Холандия трябва да "победи на четвъртфинал грешния популизъм".

"Полуфиналът" ще бъде президентският вот във Франция през април и май, а "финалът" на парламентарните избори в Германия през септември, уточни той.

"Това е възможност за Холандия да спре домино ефекта на популизма", изтъкна премиерът.

Той изключи евентуално коалиране с партията на Вилдерс.

"Когато икономическата криза беше най-дълбока, той избяга и постави партийните интереси над националните интереси", каза Рюте и добави, че Вилдерс "ескалира риториката" и призивът му за забрана на Корана "не позволява" да се работи с него.

"Това не е време за експеримент", изтъкна още той и допълни, че е обезпокоен, че ще навреди на имиджа на страната, ако крайнодесните спечелят изборите.

Последните социологически проучвания показват, че като цяло има паритет между холандската Партия на свободата (PVV) на крайнодесния политик Герт Вилдерс и либералната Народна партия за свобода и демокрация (VVD) на Рюте.