Холандското правителство съобщи, че удължава вечерния час на страната до 3 март, наложено като мярка срещу разпространението на по-инфекциозния "британски" щам на коронавирус, предаде ABC News. Министърът на правосъдието Ферд Граперхаус заяви, че решението е взето след консултации с екип от експерти.

Според статистиката на седмична база, новите случаи в Холандия са намалели през последните две седмици - от 30,68 нови случая на 100 000 души на 24 януари до 23,05 нови случая на 100 000 на 7 февруари. Институтът за обществено здраве в страната обаче многократно предупреждава, че по-инфекциозният вариант се разпространява по-бързо и ще доведе до увеличаване на заболеваемостта и хоспитализациите.

Миналата седмица премиерът Марк Рюте удължи повечето от строгите мерки за блокиране на страната, които вече бяха в сила от средата на декември до 2 март. Рюте съобщи миналата седмица, че броят на положителните случаи бавно, но сигурно намаляват, но предупреди, че всички изчисления сочат за неизбежна трета вълна на коронавирус. 

Холандия под блокада до 9 февруари

Холандия под блокада до 9 февруари

Удължиха действащите мерки

Холандия е в по-строга блокада от средата на декември и наложи вечерен час в края на януари. Наскоро в страната се наблюдават някои сблъсъци между полицията и протестиращите срещу блокирането.

Холандия е последната държава в Европейския съюз, която започна да ваксинира срещу коронавируса. Правителството започна ваксинацията след остри критики заради забавеното начало. Другите страни членки стартираха ваксинацията в края на декември.