Холандски монарх може да се ожени за човек от какъвто и да е пол, който избере, без да губи правото си на трона, каза премиерът Марк Рюте, съобщава "Гардиън".

Рюте отговаряше на въпроси от парламента, възникнали от неотдавнашна книга "Амалия, Дългът зове", в която се твърди, че старите закони може да изключат възможността за еднополова двойка на трона, въпреки че еднополовите бракове са законни в Холандия от 2001 г.

Книгата е за принцеса Амалия, 17-годишната наследница на крал Вилем-Александър. Амалия не е направила никакви коментари по въпроса и малко се знае за личния й живот.

Тя реши по-рано тази година, че няма да приеме годишната помощ от 1,6 млн. евро, която получава по право, когато навърши 18 години, защото това ще я накара да се почувства "неудобно".

Рюте каза, че времената са се променили, откакто един от неговите предшественици за последен път се е зае с проблема през 2000 г.

"Правителството вярва, че наследникът може да се обвърже и за човек от същия пол", пише Рюте в писмо до парламента.

"Следователно кабинетът не вижда причина, наследник на трона или кралят да трябва да абдикират, ако искат да се оженят за партньор от същия пол."

Кралските бракове обаче се нуждаят от одобрението на парламента и членовете на кралската къща понякога се отказват от мястото си в наследствената линия, или за да се оженят за някого без разрешение, или защото изглежда малко вероятно да го получат.

Орбан обвини Брюксел в блокиране на милиардите от плана за възстановяване заради ЛГБТ спора

Орбан обвини Брюксел в блокиране на милиардите от плана за възстановяване заради ЛГБТ спора

Не спират "стрелите" между Будапеща и Брюксел

Джонатан Кент, новата итерация на Супермен, е бисексуален, според DC Comics, пише "Гардиън".

Традиционно хетеросексуалният супергерой ще се впусне в еднополова връзка с приятел в нов комикс. Кент е син на Кларк Кент и Лоис Лейн.

"Идеята за замяна на Кларк Кент с друг хетеросексуален бял спасител изглежда като пропусната възможност", казва Том Тейлър, писателят на поредицата, в интервю за New York Times.

Новият му любовен интерес е към Джей Накамура, репортер, който се грижи за него, след като "психически и физически изгаря от опита да спаси всички, които може". Установено е, че Накамура също има специални сили.

Сексуалността на Кент не е единственият начин, по който героят е актуализиран за една нова публика и ново време. Сега Супермен протестира срещу депортирането на бежанци, да спре стрелба в гимназия и да се опита да потуши горски пожари, които са причина за климатичната криза.

"Винаги съм казвал, че всеки се нуждае от герои и всеки заслужава да се припознае в своите герои", каза Тейлър в изявление. "Символът на Супермен винаги е стоял за надежда, за истина и за справедливост. Днес този символ представлява нещо повече. Днес повече хора могат да се припознаят в най-мощния супергерой в комиксите."

Новината следва други скорошни опити да се добави ЛГБТ в света на комиксите. През август бе обявено, че най-новата версия на Робин ще има гадже гей, докато през март Marvel също взе решение да предаде мантията на Капитан Америка на гей персонаж.

Швейцарците гласуваха "за" еднополовите бракове

Швейцарците гласуваха "за" еднополовите бракове

2/3 от гласувалите на референдума одобриха плана на правителството