Близо 2/3 от швейцарците одобриха плана на правителството за въвеждане на еднополови бракове. Това показват първите прогнози след днешния референдум, съобщава "Франс прес".

Избирателните секции затвориха по обяд. Очаква се окончателните резултати да стана ясни до няколко часа.

Еднополовите двойки вече могат да регистрират гражданско партньорство, като всяка година се създават около 700 такива .Този статут обаче не дава същите права като брака, включително за получаване на гражданство и съвместно осиновяване на деца.

През декември 2020 г. правителството одобри законопроект, който позволява еднополови двойки да сключват брак в страната. Той обаче беше оспорен в рамките на системата за пряка демокрация в Швейцария, като противниците на идеята събраха 50 000 подписа, необходими за поставянето на въпроса на референдум.

Швейцарците решават за еднополовите бракове

Швейцарците решават за еднополовите бракове

Федералното правителство и парламентът вече одобриха закона, но SVP наложи референдум

Правителството и парламентът призоваха избирателите да подкрепят "брака за всички", за да се премахне "неравното отношение" между хетеросексуалните и еднополовите двойки.

Промяната на закона ще позволи на гей двойките да сключват брак в граждански церемонии, както и да разполагат със същите права като другите семейни двойки.

Чуждестранните съпрузи ще получат право да кандидатстват за гражданство чрез опростена процедура. Освен това еднополовите двойки ще могат да осиновяват заедно деца, а лесбийските двойки ще имат достъп до дарения на сперматозоиди.